Blog

Problem ponovnog slanja podataka posle komande "refresh" | JSP

Nakon nekoliko pročitanih tekstova problem ponovnog slanja podataka (eng. resubmission problem, PRG problem) iz ugla jave (JSP) delovao je ozbiljno. Posle tridesetak članaka (na engleskom jeziku naravno) još uvek nisam bio blizu rešenja. Naprosto problem se razrađuje u mnogim tekstovima ali iz ugla PHP-a najviše. Što se tiče jave, tada nisam našao ni jedan kompletan primer. Tu su naravno bila neka uputstva ali nedovoljno jasna.

Više

Administracija web sajta na vodećim pretraživačima (Google, Yahoo, Bing)

Kao što sam već spominjao, Google odnosno Bing će Vam tražiti verifikaciju, potvrdu vlasništva nad domenom. Dobićete u tu svrhu jedan fajl koji treba da postavite na server. On treba da bude na istom nivou na kome Vam je i ulazna stranica na serveru. Administriranje sajta radite preko alata webmaster tools (Google, Bing (za Bing i Yahoo).

Više

Pokrenuli ste sajt, trebaju Vam posetioci ...

Iako nisam marketing stručnjak, bavio sam se marketingom na internetu, obzirom na limitirani budžet i naravno veliku želju da privučem što veći broj posetilaca na svoj sajt. Sigurno se pitate odakle krenuti, koji su to koraci koje treba preduzeti u privlačenju posetilaca? Ja ću Vam preneti svoja iskustva.

Više

O reklamiranju na Google-u

Ako ste pokrenuli sopstveni biznis, verovatno ste razmišljali o reklami. Postoje naravno različite opcije u vezi sa reklamiranjem i Vi treba da se odlučite. Moje iskustvo je u domenu promovisanja aplikacija. Šta je to što reklamiranje na AdWords-u čini drugačijim? Mislim da je dobro postaviti se u poziciju Vašeg kupca, sagledati dakle kako bi ste Vi kao potrošač reagovali na proizvod koji nudite.

Više

SEO (izgradnja linkova)

Verovatno jedan od najtežih zadataka koji treba da izvršite u vezi sa optimizacijom Vašeg sajta za internet pretraživače je izgradnja linkova. Ovo je možda i najvažniji deo. Čitao sam jednom prilikom tekst na ovu temu, gde se na šaljiv način ukazuje na značaj ovog zadatka. Bez sumnje ovo je možda i najvažniji deo, od čega će naravno i Vaša pozicija na pretraživaču umnogome zavisiti. Niko sem Google-a ne zna tačno kako izgleda njihov algoritam, po kome se određuje pozicija svake stranice kao rezultat pretrage. Međutim, ovo je veoma važna tema. Moji prvi koraci u vezi sa izgradnjom linkova su bili pogrešni. U želji da što pre dospem na prvu stranu, koristio sam automatske submitere, koji jednim klikom naprave i po nekoliko hiljada linkova. To Vam svakako ne bih preporučio. To će naškoditi Vašoj poziciji na pretraživaču, drugim rečima dobićete crveni karton. Zašto? Iz razloga što Google zna da niste prirodnim putem došli do linkova.

Više

Priprema java aplikacije za distribuciju

Stara dobra desktop aplikacija. Neko će reći da polako izlaze iz upotrebe, međutim i dalje su značajne gledano iz ugla korisnika. Krenućemo od NetBeans okruženja. Ja svoje aplikacije pravim u ovom okruženju i veoma sam zadovoljan. Postoje naravno i daleko teži načini, da napišete aplikaciju u Notepad-u, pa da je posle recimo pokrećete iz Command Prompt-a, međutim ako je neko stvari učinio lakšim zašto bi ste se Vi mučili.
Dakle, napravili ste aplikaciju u ovom okruženju, zadali komandu Clean and Build Project, čime je napravljen fajl sa ekstenzijom .jar. Neko bi se možda zapitao zašto ići dalje od *.jar fajla, obzirom da on izražava javinu suštinu, da se jednom napisan kod svuda izvršava? Zato što može nastati problem prilikom pokretanja na raznim "sistemima" na kojima su instalirane različite verzije jave, a polazimo od toga da korisnik nije obavezno tehnički potkovan pa da taj problem reši. Zato je dobro razmotriti i varijantu instalera.

Više